Puer Thee

Zet de heerlijkste Pu-erh thee

By  | 

Het geldt voor veel theesoorten en ook voor Pu-erh thee, je zet de beste thee van deze fijne theesoort met gefilterd water of mineraalwater. Kook het water, niet te lang, en spoel de pot of de kop even om, zodat deze de juiste temperatuur aannemen.

Watertemperatuur heel belangrijk bij Pu-erh thee

Sommigen zetten Pu-erh thee met kokend water, maar dat kan een wat bittere smaak aan de thee meegeven, omdat je de theeblaadjes dan mogelijk kapot kookt. Het beste resultaat bij het zetten van Pu-erh thee, krijg je als je het water opschenkt als het net van de kook af is. Een temperatuur tussen 95 en maximaal 100 graden Celsius is een goede richtlijn.

Spoel de thee Pu-erh thee voordat je opschenkt

De hoeveelheid thee die je wilt gebruiken is vaak persoonlijk, maar een algemene richtlijn is ongeveer een gram of 2 per kop. In een gemiddelde theepot zitten ongeveer zes koppen, dus voor een pot thee kun je een hoeveelheid van 10 tot 12 gram Pu-erh thee aanhouden. Giet eerst zo veel water in kop of pot, dat de blaadjes net onder het water komen te staan. Hiermee spoel je de thee en hiermee zorg je ervoor dat de theesmaken beter tot hun recht komen. Door het spoelen met het eerste schenkwater komen de theeblaadjes open en ook zorgt dit ervoor dat het geheel goed op de juiste temperatuur komt.

Verwijder de theeblaadjes na het trekken

Schenk nu de rest van het water in pot of kop en laat de thee, afhankelijk van hoe sterk je deze wenst, 2 tot 5 minuten trekken. Als de Pu-erh thee op smaak is, haal je de blaadjes uit de kop of pot (of je schenkt de pot leeg, als je met meer personen bent). Doe je dit niet, dan ‘koken’ de blaadjes door en gaat het heerlijk zachte en volle aroma van de Pu-erh thee verloren. De thee krijgt dan een bittere smaak en dat is natuurlijk zonde! De blaadjes van de Pu-erh thee kun je daarna nog een keer gebruiken om thee van te zetten.