Rooibos Thee

Rooibos thee, het echte verhaal

By  | 

Rooibos thee is een erg populaire thee die ook in Nederland veel gedronken wordt. Meestal vind je in een beperkte selectie in standaardbakjes naast Engelse melange en groene thee, meestal ook wel een zakje rooibos thee. Maar wat is rooibos thee eigenlijk? En waarom drinkt men het zo graag?

Diep aroma en volle smaak

De naam rooi bos is Zuid-Afrikaans voor rode struik, deze struik groeide van oorsprong alleen in Zuid-Afrika, maar wordt al ruim tachtig jaar ook in Europa geteeld. De blaadjes zijn een beetje naaldachtig en kleuren gaandeweg rood. De thee van de rooibos heeft een diep aroma en een volle smaak. Het is in Zuid-Afrika de meest populaire drank, maar zoals gezegd, hier in Nederland wordt het vanwege dezelfde redenen ook graag gedronken.

Rooibos thee bevat geen theïne

Net als veel andere theesoorten, bevat rooibos veel actieve antioxidanten, die helpen bij het gezond blijven. Wat voor velen ook een reden is om rooibos thee te drinken, is om dingen die er niet of weinig in zitten: rooibos thee bevat geen theïne en weinig tannine. Theïne zit in veel theesoorten (eigenlijk is rooibos thee door het ontbreken hiervan strikt genomen geen thee) en kan in grotere hoeveelheden een nadelige effect hebben op bijvoorbeeld de bloeddruk. Dit is voor veel mensen ook een reden om rooibos thee te drinken in plaats van andere thee.

Gunstige effecten van rooibos thee

De thee is ijzerrijk, mensen met ijzertekort kunnen baat hebben bij het drinken van rooibos thee. Ook is de thee rijk aan calcium en magnesium, bouwstoffen die elk mens nodig heeft en het is dus heel geschikt om bij tekorten aan deze mineralen rooibos thee te drinken. Om profijt te hebben van de ondersteunende werking bij diverse processen in het lichaam, wordt drie koppen rooibos thee per dag aangeraden; meer kan nooit kwaad. Je kunt er de dag mee beginnen en ook mee afsluiten, want door de ontspannende werking en het ontbreken van adrenaline stimulerende stoffen, zorgt het ook voor een goede nachtrust. Het is een lekkere, volle thee waar iedereen die een beetje extra weerstand kan gebruiken, baat bij heeft.